
Znaczenie czystości w przemyśle spożywczym
Przemysł spożywczy jest szczególny, ponieważ jakiekolwiek zaniedbania dotyczące higieny i czystości w tym segmencie mogą być bardzo groźne dla ludzi. Z tego powodu używa się specjalnych środków, dedykowanych do przemysłu spożywczego. Ich zadaniem jest nie tylko dokładne czyszczenie powierzchni, czy też urządzeń, powinny być również antybakteryjne. Reżim sanitarny w zakładach produkujących żywność powinien być zachowany. Na szczęście takie miejsca podlegają częstym kontrolom, a uchybienia zdarzają się rzadko.
Mineralna, a może z kranu?
Pierwszy mit - woda z kranu nie nadaje się do picia. A prawda jest taka, że się nadaje - MUSI spełniać określone kryteria i normy, woda z kranu JEST WODĄ PITNĄ. A co bardziej interesujące - zdarza się, że ma lepszy skład (więcej minerałów) niż woda którą kupujemy. Faktem jest, że to zależy od regionu Polski, dlatego warto sprawdzić skład naszej wody z krany i zrezygnować z kupowania tej w butelkach.
Drugi mit - woda mineralna to każda woda butelkowania. NIESTETY NIE. Większość takiej wody ma bardzo małą ilość składników mineralnych, są to tzw. wody źródlane. Jak pisałam wyżej - czasami woda z kranu ma lepszy skład. Woda mineralna zaczyna się od ok. 800 mg minerałów na litr. Warto sprawdzać etykiety.
Ogród niewielkich rozmiarów
W małych ogrodach można zdziałać cuda. Wystarczy przestrzegać kilka zasad, no i oczywiście mieć pomysł na styl całości. Gospodarowanie przestrzenią na małym ogrodzie może wydawać się bardzo trudnym zadaniem, jednak odrobina pomysłowości wystarczy.
Małe skrawki ogrodu można przekształcić w patio- takie miejsce z pewnością stanie się ulubionym miejscem dla całej rodziny. Kameralny kawałek zielonej przestrzeni można wzbogacić o strumyk, oczko wodny oraz ciekawe rośliny w dużych donicach. Można też wspomóc się projektami i zdjęciami z sieci, tam na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.